A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Wielkanocna babka łaciatka

Obok kurczaczków i zajączków, w większości domów, znaleźć możemy wielkanocną babę :) U mnie zawsze była kupna, bo tak łatwiej, szybciej, poza tym nikt nigdy nie piekł w mojej rodzinie babek. Potraktowałam to jak wyzwanie, a ponieważ lubię przełamywać schematy, w tym roku postawiłam na wyrób własny. Bałam się, że babka nie wyjdzie, bo nie miałam czasu na wcześniejsze wypróbowanie przepisu, jednak okazała się strzałem w dziesiątkę! Jeżeli jesteście jeszcze w świątecznym nastroju i macie ochotę poszaleć w kuchni, to zapraszam Was na przygodę z babką łaciatką :)


Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao (czubata)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka wody
1/5 szklanki oleju
4 łyżki octu balsamicznego

Przepis:
Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Dodajemy wodę, olej, aromat, wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dolewamy 4 łyżki octu. Połowę ciasta wylewamy do formy, a do drugiej połowy dodajemy kakao. Ważne jest, aby drugą część ciasta (tą z kakao) wylać do formy tuż przed włożeniem formy do piekarnika. Piekłam dwie babki (jedną na prezent :)) i niestety moja czekała na nagrzanie piekarnika, stąd łaty są praktycznie niewidoczne. Gwarantuję Wam jednak, że u Was się pojawią :) Formę po wypełnieniu szybciutko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut.

4 komentarze:

  1. hihi, jaka smakowita!
    bardzo lekka i delikatna.
    podoba mi się ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi sie niezbyt udala :( w smaku nie jest rewelacyjna ale to pewnie przez to ze babka ma dziwna konsystencje .nie wyszedl zakalec ale taka dziwna konsystencja co spowodowalo ze byla dziwna w smaku.a a szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
  3. To dziwne, ja robiłam dwie z tych samych proporcji i obie wyszły smakowite :( Też mi smutno :(

    OdpowiedzUsuń
  4. wiesz mysle ze Twoj przepis jest świetny - tym bardziej ze skladniki sa bardzo proste i latwo dostepne za co duzy plus ! tylko cos jest nie tak z moim piekarnikiem bo z wygladu jest świetna tylko ,że ostatnio jak pieke jakies ciasta to zawsze taka sama dziwna struktura mi wychodzi - sadzilam ze moze w babce tak nie wyjdzie a wyszlo i sie zdenerwowalam na przepis a glupia jestem bo to przeciez nie wina przepisu tylko mojego piekarnika jak zwykle :P chyba musze zrezygnowac z pieczenia ciats i muffinek weganskich :( no ale trudno :P:P a twoj blog jest swietny i oryginalny - robilam kiedys jakies ciasto z twojego przepisu jak jeszczep piekarnik elektryczny normalnie mi chodzil - choc nie wiem czemu teraz nie chodzi :P i zaraz ciasto zostalo zjedzone przez rodzinke :P:P Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy ! :)

    OdpowiedzUsuń