Składniki:
Ciasto:
4 średnie ziemniaki
2 czubate łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka wody
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Dodatki:
1 średnia cebula
1 łyżka fasoli
1 łyżka kukurydzy
1/2 papryki
1 łyżka groszku
2 plasterki szynki sojowej
sos (u mnie cygański)
Przepis:
Ziemniaki gotujemy, a następnie studzimy. Zimne rozgniatamy widelcem, dodajemy wodę, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, nakładamy do formy (najlepiej takiej do pizzy, ale można również użyć tortownicy) tworząc ok 1 cm spód. Zapiekamy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy spód (powinien być lekko chrupiący z wierzchu), smarujemy go sosem i nakładamy dodatki. Gotową "pizzę" wkładamy do piekarnika na 25 minut.
ale fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietna myśl, musi smakować ciekawie.
OdpowiedzUsuńJakiej firmy kupujesz szynkę sojową? Ja mięsno-podobne sojowe wyroby traktuję z dystansem, bo zdarzyło mi się trafić na rzeczy, które smakowały nieprzyjemnie i dziwnie jakoś. Jedyne co mi smakuje, to parówki sojowe z Polsoi.
Widziałam podobny przepis, tylko placek był "z patelni". Trzeba będzie wypróbować.
OdpowiedzUsuńDobra ta szynka? Rzadko kupuję mięsnopodobne rzeczy, bo niezbyt mi smakują, ale na pizzy wygląda efektownie :).
Wygląda bardzo apetycznie :) Fajny blog! Będę obserwować. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSzynka na pewno jest Polsojowa. Pyszna, polecam :)
OdpowiedzUsuńJa też rzadko sięgam po wyroby mięsopodobne, ale do pizzy jakoś mi pasowały:) Tak jak napisała Aluta, jest to szynka sojowa Polsoi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pizzę ziemniaczaną,robię podobną tylko z szynką parmeńską z Lidla i świeżą bazylią,wychodzi pyszna.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńhàng không eva airline
giá vé máy bay từ sài gòn đi mỹ
đặt vé máy bay korean air
vé máy bay đi mỹ rẻ
giá vé máy bay từ tphcm đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich