A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

piątek, 6 kwietnia 2012

Zaczarowana kasza manna z lukrecją i hibiskusem

Moja historia z lukrecją rozpoczęła się w dzieciństwie.. Wizyta w wesołym miasteczku i te nieprzyjemne w smaku, negatywnie zaskakujące, czarne żelki. Skusiły mnie swą innością, pięknym, fascynującym kolorem. Ugryzłam i co? Smak zupełnie nie pasujący do wyglądu! Od tamtego czasu miałam uraz, aż do wymyślenia tego przepisu. Posmak lukrecji nadaje kaszy inny wymiar, a hibiskus podkreśla jej delikatność! Skuście się wszyscy wrogowie lukrecji! Odczarujmy nasze złe wspomnienia z dzieciństwa. Dajmy szansę tej "czarnej" damie :)

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
4 łyżki kaszy manny
4 łyżeczki suszonej lukrecji
6 suszonych kwiatów hibiskusa
2 łyżeczki cukru waniliowego

Przepis:
Do mleka wrzucamy lukrecję i kwiaty hibiskusa. Gotujemy na małym ogniu aż do wrzenia. Może nam się wydawać,że mleko się zważyło, ale zupełnie nie wpłynie to na jego smak, więc spokojnie gotujmy wszystko dalej :) Gdy mleko zacznie wrzeć, wyłączamy gaz i pozostawiamy mleko na około 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy przez drobne sitko lukrecję i kwiaty hibiskusa oraz oddzielającą się część mleka :) Czyste mleko ponownie wlewamy do garnuszka, gotujemy, dodajemy kaszę manną, cukier waniliowy i podgrzewamy aż do "gęstości". Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz