Składniki: (na 4 kokilki)
2 duże marchewki
3 łyżki mleka sojowego
kilka kropel oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki zielonego groszku
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki czerwonej fasoli
1 duża cebula
rozmaryn
bazylia
zielona czubryca
pieprz
sól
Przepis:
Marchew kroimy w dość grube plastry i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ciasto francuskie dzielimy na 4 kwadraty (trochę ciasta nam zostanie, ja zawsze robię z niego ślimaczki cynamonowe :)), tak aby ciasto wypełniało całe kokilki i wystawało za brzegi. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Gotową marchew miksujemy, dodając mleko, czosnek i oliwę. Na koniec puree doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy nim spody kokilek (dość gruba warstwa). Następnie dodajemy groszek, na niego kładziemy cebulę, następnie kukurydzę z fasolą. Posypujemy wszystko zieloną czubrycą oraz bazylią i sklejamy brzegi wystającego ciasta, tworząc koperty. Wierzch każdej tarteletki posypujemy bazylią i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
To wygląda przepysznie! Na pewno się skuszę na wypróbowanie w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie. Jak tylko dostanę w swoje ręce ciasto francuskie robię takie tarteletki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe! Twoja inwencja mnie zadziwia :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię za te wspaniałe pomysły :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńeva air ticket
ve may bay eva di houston
hãng hàng không korean air
vé máy bay đi mỹ là bao nhiêu
mua vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich