A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

niedziela, 20 maja 2012

Czekoladowiec na rumie- palce lizać

Nie wiem jak to się stało,że przepis na tak cudowne ciasto schował się przede mną na kilka miesięcy. Dopiero dziś zauważyłam,że "hasa" po zupełnie niekulinarnym folderze. Byłam w szoku! Przepraszam za to opóźnienie i tym bardziej zachęcam do upieczenia tego cudnego, aromatycznego, aksamitnego, rozgrzewającego umysł wypieku :) Niestety zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku, ponieważ były robione w pośpiechu :) Tak to jest z pysznymi ciastami, kuszą wyglądem i człowiek zupełnie nie myśli o robieniu zdjęć, tylko o jedzeniu :)


Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
1/2 szklanki mleka sojowego
1 kostka wegańskiej margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki kakao
100 ml rumu
2 łyżki powideł morelowych
wiórki kokosowe

Przepis:
Mleko wraz z masłem i cukrem podgrzewamy, cały czas starannie mieszając, aż do połączenia składników. Powoli dodajemy kakao, rum i cukier waniliowy, również nieustannie mieszając. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wylewamy na nią ciepłą kakaową masę.  Na koniec dodajemy bakalie. Wymieszane ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 50 minut. Po wyciągnięciu i wystudzeniu, smarujemy wierzch ciasta powidłami i posypujemy wiórkami kokosowymi.


6 komentarzy:

  1. na rumie,,, yummy, tak wakacyjnie!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. już czytając składniki mam na nie chrapkę... cudo jakieś! Pewnie niebawem zawita na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wydaje się bardzo prosty, a ciasto wydaje się być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedziela ciastem na wegańskich blogach stoi :) kusi mnie zeby wyprobowac, chlopak uwielbia czekoladowe ciasta, i takie ladne zdjecie zrobilas ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne ciasto! Super przepis! I bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. hihi zdjęcia na szybko bo wszystkim się śpieszyło do zjedzenia;P taka pychota;)

    OdpowiedzUsuń