A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

sobota, 12 maja 2012

Kotlety ryżowo- ziemniaczane

Wyprawa na piknik zaowocowała ogromną ilością jedzenia, której nie byliśmy w stanie "pochłonąć". Zachomikowałam resztki i dojadałam przez następny tydzień. Większość została spałaszowana, jednak w lodówce czekało na mnie pół woreczka ryżu, które aż prosiło się o zużycie w pięknym daniu obiadowym :) Usiadłam i myślałam zapatrzona w ryż, aż tu nagle pojawił się pomysł. Ugotowałam, pomieszałam, usmażyłam i oto podaję Wam zarumienione kotleciki. Jedzcie póki ciepłe :)!


Składniki:
1/2 woreczka ryżu
1 duży ziemniak
1 średnia cebula
3 łyżki groszku
5 liści świeżej bazylii
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka wody
estragon
zioła prowansalskie
zielona czubryca
pieprz
sól

Przepis:
Ryż i ziemniaki gotujemy do miękkości. Siekamy bazylię i rozmaryn, następnie dodajemy je wraz z estragonem, czubrycą i ziołami prowansalskimi do gotowego ryżu. Ziemniaki rozgniatamy, solimy i łączymy z ryżem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy razem z groszkiem do masy. Jeżeli masa słabo się klei, dodajemy łyżkę wody. Solimy, pieprzymy i zabieramy się do formowania małych kotlecików (u mnie z pełnej  łyżki masy). Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Przed smażeniem można również obtoczyć kotlety w panierce, ja jednak wolałam "gołą" wersję :)

4 komentarze:

  1. Też ostatnio robiłam kotleciki, ale trochę inne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja w takim razie się częstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawia mnie smak tej prostoty, tak że przepis wypróbuję

    OdpowiedzUsuń