A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

środa, 16 maja 2012

Zielone saszetki pełne nadziei

Kolejny przepis z serii wyśmienitości stworzonych na bazie ciasta francuskiego. Tym razem ciasto aż zazieleniło się z radości na wieść, że stanie się obiadem. Pachnące i gotowe zniknęło w ekspresowym tempie ciesząc nasze podniebienia i żołądki :) Może mój zielony wybór podyktowany był tym, że ostatnio zawisły nade mną ciemniejsze chmury? Przecież zielony to kolor nadziei. W każdym razie, danie to jest idealne dla wszystkich zagubionych i przygaszonych trudami dnia codziennego. Trzymajcie się zieleniaście :)!


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
duża garść roszponki
1 średnia czerwona cebula
1 duża marchew
4 łyżeczki sosu cygańskiego (może być ketchup)
1 średni ziemniak
1/2 zielonej papryki
rozmaryn
zielona czubryca
zioła prowansalskie
pieprz
sól

Przepis:
 Ciasto francuskie dzielimy na 4 prostokąty. Wykładamy nimi kokilki tak, aby połowa ciasta wystawała z jednej strony naczynka. Ziemniaka i marchew kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Na ciasto nakładamy po łyżeczce sosu, następnie nakładamy ziemniaki i marchew. Doprawiamy zieloną czubrycą. Kolejną warstwą jest papryka i cebula, które doprawiamy ziołami prowansalskimi.Na koniec nakładamy roszponkę, całość solimy, dodajemy pieprzu i sklejamy brzegi ciasta, tworząc saszetkę. Wierzch posypujemy rozmarynem (u mnie suszony i świeży). Pieczemy przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

14 komentarzy:

  1. :);) Smakowite. Gdybym tylko miała składniki, czas i najlepiej kogoś kto to zrobi, bo średnio z czasem u mnie ostatnio! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam siebie jako alarmowego kucharza :) O ile jeszcze stacjonujesz w Poznaniu :)

      Usuń
  2. Swietne! Ciekawi mnie ten sos cyganski. Co to takiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos cygański to taki gotowiec, w sumie jedyny, który na stałe pojawia się w mojej kuchni. Skład jest wegański, smak też fajny, bo bazuje głównie na przecierze pomidorowym, cebuli i przyprawach :)

      Usuń
  3. Jeszcze nie zdążyłam zrobić tych pysznych babeczek z budyniem, a tu już takie pyszności! Ja wiem, że na diecie wegańskiej ciężko przytyć, ale po Twoich przepisach będę miała nadwagę jak nic ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe saszetki pełne witamin

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląd pięknie!!!!! ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają wspaniale, wiosenne i świeże:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś niesamowita :) Co rusz wymyślasz nowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ulala, a co to takiego sos cygański? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpisałam już pod komentarzem Maggie, że to takie cudo- gotowiec, mój ulubiony sosik :) O ile dobrze pamiętam, produkuje go firma Pegaz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie gotowe ciasto francuskie kupujesz? bo klasyczne ciasto francuskie jest i z jajkami i z masłem, więc jeśli gdzieś można dostać wegańskiego gotowca, to chętnie wybiorę się choćby do Poznania ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciastka wyglądają pysznie,pomysł świetny tylko nie posiadam sosu cygańskiego ale kupiłam już w Lidlu ciasto francuskie i rukolę to zrobię podobne połączenie.

    OdpowiedzUsuń