A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

poniedziałek, 9 lipca 2012

Mięciutkie ciasto z rabarbarem i bananami

Ciasto, które dziś Wam przedstawiam, zagościło na pierwszym Roślinożernym pikniku, który zorganizowałam 1 lipca. Uczestnicy skosztowali i wypowiadali się pozytywnie, więc chyba mogę Wam je z czystym sumieniem polecić ;) Zdjęcie może nie jest zbyt urodziwe, ale bardzo się spieszyłam i "cyknełam" kilka fotek nawet nie patrząc jak wyglądają. Ciasto jest lekkie, miękkie i puchate,dzięki czemu doskonale nadaje się na takie upały ;) Nic tylko jeść i popijać zimnym mlekiem sojowym!



Składniki:
 1 i 1/2 szklanki mąki
 1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml mleka sojowego
3 łyżki zimnej wody
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łodygi rabarbaru
1 banan
 1 łyżka cukru waniliowego

Przepis:
Mieszamy wszystkie suche składniki i powoli dodajemy mleko, olej i wodę, cały czas mieszając. Gotowe ciasto przelewamy do formy i dekorujemy pokrojonym i obranym rabarbarem. Banana kroimy w plastry i również układamy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy cukrem waniliowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

5 komentarzy:

  1. pysznie poukładałaś te owoce. zazdroszczę pikniku.

    OdpowiedzUsuń
  2. O to lubię, wystarczy wymieszać, upiec i zjeść - zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Banan i rabarbar - naprawdę fantastyczny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i wyszło pyszne, świetny przepis na ciasto - Najlepszy strasznie dziekuje :)
    Tylko moj TZ zjadl banana :P i zrobiłam z ananasem bo akurat miałam
    Pozdrowiam Natalia

    OdpowiedzUsuń