Składniki:
1/2 szklanki czarnego ryżu
garść suszonej żurawiny
1 jabłko
200 g czereśni
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Przepis:
Ryż wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą. Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje, następnie dodajemy kolejną porcję wody (zawsze trochę ponad linię ryżu). Dolewanie kontynuujemy aż do momentu gdy zauważymy,że ryż robi się miękki. Wtedy dodajemy ostatnią porcję wody, wymieszaną z cukrem i żurawinę. Jabłko trzemy na tarce o drobnych oczkach. Gdy woda wyparuje, dodajemy mus jabłkowy (mniej więcej połowę tego co uzyskaliśmy :)) i chwilkę podsmażamy. Gotowe risotto posypujemy czereśniami i zajadamy na balkonie :)
Nigdy nie spotkałam się z czarnym ryżem ale wygląda genialnie. I zapewne tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że dużo pracy ale po takim wysiłku całorocznym czasem warto się na sekundkę wycofać i zresetować :)
Czarny ryż na słodko! Czemu na to nie wpadłam? Muszę go kupić przy najbliższej okazji i spróbować w takiej wersji ^^
OdpowiedzUsuńO, to u Ciebie po obronie zupełnie jak u mnie :D A risotto wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńjaaa...! przepadłam z kretesem ;] pyszności!
OdpowiedzUsuńIdę robić jedzonko, oczywiście risotto z czarnego ryżu ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis !!!
eva air của hãng nào
vé máy bay đi mỹ khoảng bao nhiêu
lịch bay của korean airlines
cách mua vé máy bay đi mỹ
đặt vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich