A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

piątek, 6 lipca 2012

Risotto z czarnego ryżu na słodko

Po zdaniu indeksu i obronie powinien nastąpić magiczny czas zwany wakacjami bądź czasem wolnym. Niestety zupełnie nie zauważyłam swojego przejścia na tryb "letni". Dwie prace, planowanie trzeciej i pełno małych spraw codziennych sprawiają,że żyję na pełnych obrotach. Jedynym wyznacznikiem wakacji jest to, że mam więcej chwil na gotowanie, więc stosik przepisów do opublikowania rośnie. Przydałby się tylko jakiś elf, który usiadłby przy komputerze i wstawiał nowe, smakowite posty ;) Wreszcie udało mi się jednak wygospodarować trochę czasu, dlatego zapraszam Was na risotto z czarnego ryżu :)!


Składniki:
1/2 szklanki czarnego ryżu
garść suszonej żurawiny
1 jabłko
200 g czereśni
1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Przepis:
Ryż wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą. Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje, następnie dodajemy kolejną porcję wody (zawsze trochę ponad linię ryżu). Dolewanie kontynuujemy aż do momentu gdy zauważymy,że ryż robi się miękki. Wtedy dodajemy ostatnią porcję wody, wymieszaną z cukrem i żurawinę. Jabłko trzemy na tarce o drobnych oczkach. Gdy woda wyparuje, dodajemy mus jabłkowy (mniej więcej połowę tego co uzyskaliśmy :)) i chwilkę podsmażamy. Gotowe risotto posypujemy czereśniami i zajadamy na balkonie :)

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie spotkałam się z czarnym ryżem ale wygląda genialnie. I zapewne tak samo smakuje :)
    Rozumiem, że dużo pracy ale po takim wysiłku całorocznym czasem warto się na sekundkę wycofać i zresetować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czarny ryż na słodko! Czemu na to nie wpadłam? Muszę go kupić przy najbliższej okazji i spróbować w takiej wersji ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. O, to u Ciebie po obronie zupełnie jak u mnie :D A risotto wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. jaaa...! przepadłam z kretesem ;] pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idę robić jedzonko, oczywiście risotto z czarnego ryżu ;)
    Super przepis !!!

    OdpowiedzUsuń