A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

sobota, 21 lipca 2012

Wykwintne risotto na czerwonym winie

Risotto jest jednym z moich ulubionych dań. Proste, eleganckie, sycące i zaskakujące. Można do woli przerabiać przepis, dodawać nieskończoną ilość składników, a i tak zawsze wyjdzie pyszne. Tym razem postawiłam na klasykę, ponieważ risotto przygotowywałam dla Mamy, która jest stałą bywalczynią eleganckich restauracji. Starałam się stworzyć podobny klimat dania i chyba mi się udało. Risotto okazało się strzałem w dziesiątkę i trzeba było zaserwować dokładkę ;)


Składniki:
1 szklanka ryżu
1 duża cebula
garść liści świeżej bazyli
6 suszonych pomidorów
4 duże pieczarki
bazylia
rozmaryn
oregano
pieprz
1 łyżeczka sosu sojowego
3/4 szklanki półsłodkiego, czerwonego wina
sól

Przepis:
Ryż płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, wsypujemy go na patelnię i wlewamy niewielką ilość wody, tak aby przykryła jego powierzchnię. Dodajmy sos sojowy i czekamy aż ryż wsiąknie cały płyn i dolewamy kolejną porcję wody, według tej samej zasady. Gdy zauważymy, że ryż robi się miękki, ostatnią porcję wody zastępujemy winem. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na małej ilości oleju. Zeszkloną cebulkę i pieczarki wraz z pokrojonymi w paseczki pomidorami, dodajemy do ryżu. Całość doprawiamy bazylią, rozmarynem, oregano, pieprzem oraz solą i podsmażamy razem około 5-6 minut. 

4 komentarze:

  1. uwielbiam risotto, niestety moj mąż nie wiec tak rzadko u nas gości ale chyba wykorzystam przepis i moze domownicy zmienią zdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam – Dziś powstałą lista blogów o tematyce naturalnej – Pozwoliłam sobie dodać twojego bloga do listy – Jeśli chcesz możesz umieścić na blogu baner będzie mi miło :D AA adres listy to http://polskiebloginaturalne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo tak, dokładnie takiego przepisu szukałam! :D

    OdpowiedzUsuń