A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

wtorek, 8 lutego 2011

Na egaminy złeee, ciasto francuskiee :D

Obiecałam sobie, że jeżeli zdam wczorajszy egzamin na 3, to zrobię babeczki,a jak na 4 i wyżej, to upiekę ciasto :) Niestety gdy zajrzeliśmy do lodówki okazało się, że ciasto francuskie kończy właśnie swój żywot i po mimo pięknej 4 w indeksie zdecydowałam się na zrobienie czegoś na kształt znanych grzebieni lub ciastka z McDonald' s :)
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
jabłka
brzoskwinie z puszki
cynamon
odrobina cukru cynamonowego
Przepis:
Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 6 długich pasków. Każdy z nich obsypujemy z jednej strony cynamonem. jabłka kroimy w kostkę, tak samo czynimy z brzoskwiniami :) Nakładamy kilka łyżeczek owoców na jeden pasek (dokładnie na jego połówkę), następnie zginamy go na pół i przy pomocy wody, sklejamy brzegi ciastka. Na koniec posypujemy "grzebienie" cukrem cynamonowym i wkładamy je na 20 min do piekarnika nastawionego na 200 stopni :)

Najlepiej konsumować je na ciepło, jednak trzeba odczekać ok 15 min po wyciągnięciu z piekarnika, bo łatwo o poparzenie języka ;)

Zaczynam już wariować... Czekam na wyniki sesyjnych wypocin i ciągle klikam "odśwież" xD Ajjjjj... Średnia zdawalność od kilku lat to 10 wybranych na 65 walczących ... hmmm... Jak będę w tej grupie szczęśliwców, to zapraszam na lampkę wina do mnie :P!

8 komentarzy:

  1. HaHa^^ trzymamy za słowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak okaże się że jesteś w 10tce (w co nie wątpię:) to spróbuj usmażyć te castka w głębkoim tłuszczu (wiem że to zło dlatego zostawiam na specjalną okazję) wtedy ma smak identyczny z tym MCdonaldowym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie tak nagradzac się za zdane egzaminy.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie - owoce, zanim je nakładasz na ciasto francuskie są podgotowane, czy na surowo? pozdraiwam

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałam tak i tak :) Zależy jaki efekt chcemy uzyskać :)Gdy są surowe, mają wyraźniejszy smak, a podprażone bardziej przypominają nadzienie ciastka z McDonald :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto francuskie nie jest zgodne z dietą wegańską. A pzrynajmniej na pewno nie to kupne. Do jego produkcji używane jest masło. Przy własnej produkcji możnaby poeksperymentowac z tłuszczami roślinnymi, ale na 100% nie robią tego duze firmy.


    Pozdrawiam, Monika (również weganka :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupuję tylko takie ciasto, które w składzie nie posiada masła, tylko olej roślinny :) Tak więc to akurat ciasto jest w pełni wegańskie - mogę Cię o tym zapewnić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczywiście, że są wegańskie ciasta francuskie, sama takie kupuję, w Polsce też.

    OdpowiedzUsuń