Nie wiem jak u Was, ale u mnie wiosna roztacza swój czar! Zdecydowanie zaczyna mi się opór na mury uczelniane, a umysł i ciało rwą się do spacerów... Niedługo zaczną się pojawiać moje ukochane owoce! Szaleństwo! Przez zimę jestem zawsze tak owocowo wyposzczona, że później dosłownie napadam na stragany na rynku :) Koniec gadania, czas na przepis urodzinowy nr 2 ^^ Zachwycił słodyczą ananasa i razowym, miękkim spodem.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczeni
1/2 szklanka cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka roślinnego
aromat waniliowy
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru
8 plastrów ananasa z puszki
Przepis:
Plastry ananasa kroimy na 4 części. Tortownice (ja użyłam niskiej formy do tarty) obsypujemy 2 łyżkami cukru i układamy na nim kawałki ananasa. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, w drugiej mleko, sok z cytryny i aromat. Łączymy składniki z obu misek i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na ananasy i wkładamy do piekarnika na ok 35 min do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Uwaga, upieczone ciasto musi przestygnąć przed odwróceniem! Najlepiej poczekać ok 40 minut, wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nam się nie rozdzieli :)
Smacznego wiosennego Wam życzę :P!
Wygląda niezwykle kusząco, ach jaka szkoda, ze piekarnika tymczasowo nie posiadam...Ale zainspirowałaś mnie do innych poczynań z ananasem :) Jeśli to twoje urodziny, to wszystkiego najlepszego i przepysznego także :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię odwrócone tarty :) czasami robię podobną tzn na tyle że jest z ananasem i staram się go podsmażyć z cukrem i margaryną a potem przykrywam gotowcem francuskim (wiem, wiem,lenistwo!) :)
OdpowiedzUsuńMy chcemy nowy przepis ^^ !!!
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć mąki tortowej? :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłąm, wyszło wspaniałe c: następnym razem spróbuję wersji z kiwi
OdpowiedzUsuńđặt vé eva airline
săn vé máy bay đi mỹ giá rẻ
vé máy bay korean air
vé máy bay đi mỹ giá rẻ
giá vé máy bay từ tphcm đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch