A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

poniedziałek, 7 marca 2011

Szarlotka wegańska - sypana

Zdecydowanie jest to jeden z tych przepisów, który przeleżał swoje w kolejce... Ile razy ja się za to zabierałam? Nie warto nawet liczyć :) Ważne, że nadszedł ten szalony dzień i udało mi się wyprodukować coś niezwykle pysznego (zapewne znanego wszystkim tu obecnym - przepis wzorowany na przepisie z Puszki "Szarlotka Wandy")

Składniki:
4-5 dojrzałych jabłek (zależy od ich wielkości :))
2 łyżki cukru (ja dodałam cukier cynamonowy)
2 łyżeczki cynamonu

1 i 1/3 szklanka mąki razowej
1 i 1/3szklanka kaszy manny
1/3 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju


 
Przepis:
Myjemy i obieramy jabłka. Połowę z nich ucieramy na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę na części o drobnych oczkach. Papkę mieszamy z 2 łyżkami cukru cynamonowego i cynamonem. Jeżeli jabłka wydadzą się nam suche, dodajemy ok 3 łyżki wody (ja tak zrobiłam). Mieszamy mąkę z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Całą suchą masę dzielimy na 3 części. Tortownicę smarujemy olejem i wsypujemy do niej pierwszą część suchej masy. Nakładamy połowę jabłek i wsypujemy drugą część masy. Nakładamy resztę jabłek. Nadszedł czas na kruszonkę :) Do ostatniej części suchej masy dodajemy 3 łyżki oleju i rozcieramy, aby powstały grudki. Wysypujemy kruszonkę na wierzch ciasta i wkładamy je do pieca nastawionego na 180 stopni ( jeszcze nienagrzanego)  na 50 min.

Jestem przekonana, że szarlotka zniknie z talerza w ciągu pół godziny :) Gdy ją piekłam, jej zapach opanował całe mieszkanie i kolejka "po kawałek" utworzyła się zanim była gotowa :)
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Zawsze mnie szarlotka sypana zadziwia - jak coś tak prostego może być tak pyszne! wcale się nie dziwię kolejce po kawałek ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie, uwielbiam wszystkie ciasta i ciastka z jablkami. A, i chcialam powiedziec, ze Nuska jest przesliczna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komplement, przekazałam go Kocicy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. po wyjęciu ciasta z piekarnika widać nieupieczoną, białą mąkę i kaszę mannę. czy to normalne? czy powinnam szarlotkę dłużej piec?

    OdpowiedzUsuń