A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

piątek, 11 marca 2011

Saszetki w indyjskim stylu


Czas na jeden z moich ulubionych przepisów. Jest prosty, ale pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje :) Saszetki z ciasta francuskiego to jedna z tych rzeczy, którą można wykonać na milion sposobów i nigdy nie będzie smakować tak samo! Do tego nigdy się nie znudzi :) Zapraszam Was do zakochania się w tej potrawie, tak jak ja to uczyniłam :)



 
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
100 g cieciorki
50 g kukurydzy
50 g czerwonej fasoli
1 cebula
curry
kurkuma
pieprz
sól
imbir
czerwona ostra papryka (sproszkowana)
2 łyżki koncentratu pomidorowego/ ketchupu

Przepis:
Ciasto francuskie dzielimy na 4 równe prostokąty i wykładamy nimi kokilki lub małe naczynia żaroodporne. Cebulę kroimy i szklimy na patelni, na małym ogniu. Cieciorkę rozduszamy widelcem, dodajemy do niej kukurydzę, fasolę i zeszkloną cebulę. Teraz najważniejszy etap : przyprawianie :) Wsypujemy do szczypcie z każdej przyprawy (jest to najbezpieczniejsza opcja :P), lub tak jak ja, "zażółcamy" masę curry i łyżeczką kurkumy, aby następnie zaróżowić ją ostrą papryką :) Zdecydowanie pozostawiam to Waszym gustom kulinarnym, jednak zapewniam, że ta mieszanka, którą podałam, daje niesamowity efekt :) Wnętrze ciasta pokrywamy cieniutką warstwą koncentratu pomidorowego i wypełniamy masą. Na koniec sklejamy na górze brzegi ciasta, przy użyciu odrobiny wody :) Tak gotowe saszetki wsadzamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni, na ok 20 minut :)

SMACZNEGO :):)!

3 komentarze:

  1. to właśnie ta prostota zachęca do przygotowania pysznych saszetek..

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubię ciasto francuskie za to, jak szybko można zrobić z niego coś dobrego. teraz muszę spróbować też po indyjsku.

    OdpowiedzUsuń
  3. fa-ajne. Lubię wkładać cokolwiek w ciasto francuskie. Zawsze wychodzi coś dobrego.

    OdpowiedzUsuń