A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

niedziela, 10 czerwca 2012

Pomarańczowe muffiny z brzoskwiniami

Wczoraj przemaszerowałam przez aulę mojego Uniwersytetu w todze i birecie. Niezapomniane przeżycie, zwłaszcza,że uśmiałam się do łez, gdy zobaczyłam się w lustrze :) Dziś odbyła się druga część rodzinnego świętowania i postanowiłam coś upiec. Myślałam, oglądałam produkty, które mam w domu i jakoś tak nic nie przychodziło mi do głowy. Aż tu nagle pomarańcza uśmiechnęła się do mnie z kuchennego parapetu! I oto są! Dziwaczne, słodko- kwaskowate, urocze  i smakowite muffiny.


Składniki:
2 szlanki mąki
1/2 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/ 2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
1 szklanka soku pomarańczowego
1/5 szklanki oleju
4 łyżki octu balsamicznego
4 połówki brzoskwini z puszki

Przepis:
W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. W drugiej łączymy sok, olej i ocet. Powoli dodajemy mokre składniki do suchych, stale mieszając. Ciasto wlewamy do foremek (do połowy), następnie do każdej z nich wkładamy kilka kawałeczków pokrojonej brzoskwini. Zalewamy owoce kolejną warstwą ciasta i zdobimy każdą babeczkę odrobiną skórki pomarańczowej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

7 komentarzy:

  1. Mniam! Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocza to jest ta Kruszynka, która tak pięknie pichci :*

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne foremki i muffinki też!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne, najchętniej nie wyjmowałabym ich z tych różowych papierków :)

    OdpowiedzUsuń