A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

czwartek, 7 czerwca 2012

Cytrynowo- rozmarynowe ziemniaki zapiekane w papilotkach

Nie mając pomysłu na obiad wstąpiłam do sklepu warzywniczego, w którym zawsze znajduję natchnienie. Tym razem "zaatakowały" mnie prześliczne, małe, młode ziemniaki. Odurzona ich urodą zakupiłam ponad kilogram. W drodze do domu rozmyślałam jak je przyrządzić. Naoglądana i naczytana wspaniałych wywodów kulinarnych, postanowiłam przetestować papilotkowy fenomen. Efekt oczarował mnie równie mocno co same ziemniaczki. Miałam podać je z dodatkami, skończyło się jednak na tym,że zjadłam (sama) pół kilograma papilotkowych cudeniek bez jakichkolwiek ozdobników. Pyszności.



Składniki:
0,5 kg młodych małych ziemniaków
1 łyżeczka oliwy
2 gałązki rozmarynu
1/2 cytryny
estragon
pieprz
sól

Przepis:
Myjemy i osuszamy ziemniaczki. Przygotowujemy papier do pieczenia (kawałek wielkości standardowej blachy do pieczenia) i układamy na nim ziemniaki. Każdy z nich skrapiamy kropelką oliwy i posypujemy pierzem, solą oraz estragonem. Cytrynę kroimy na plasterki, następnie dzielimy je na połówki. Staramy się równomiernie ułożyć cytrynę, tak aby wszędzie dostał się jej aromat. Na wierzchu układamy dwie gałązki rozmarynu i zabieramy się do zawijania papilotki. Musimy stworzyć z papieru paczuszkę, wyglądającą jak te pakowane w cukierniach ;) Ważne aby podczas pieczenia się nie rozłożyła. Dla pewności możemy jeszcze wsadzić paczuszkę do dowolnej formy, aby dodatkowo zapobiec rozkładaniu się papieru. Gotowe zawiniątko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40-45 minut.

7 komentarzy: