A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

niedziela, 24 czerwca 2012

Zapiekana owsianka z rabarbarem i jabłkami

Dużo czasu poświęciłam ostatnio na wyszukiwanie zdrowych deserów, czegoś co zaspokoi moją potrzebę słodyczy i będzie zdrowsze niż standardowy kawałek ciasta :) Pieczona owsianka jest nie tylko idealnym śniadaniem, dodatkowo swoją słodyczą sprawia, że podawać możemy ją także na deser. Zajadałam się nią dwa dni, więc zdecydowanie ją Wam polecam!




Składniki:
3/4 szklanki płatków owsianych
2 łodygi rabarbaru
1 jabłko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki mleka
garść żurawiny suszonej

Przepis:
Wsypujemy płatki do miski, dodajemy mleko, cukier i dokładnie mieszamy. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na mus. Do płatków dodajemy rabarbar i mus. Na koniec dorzucamy żurawinę, dokładnie mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypujemy cukrem waniliowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35-40 minut. Świetnie smakuje na ciepło, jednak śmiało można pałaszować ją także na zimno :)

7 komentarzy:

  1. A jakiego mleka użyłaś? Ja do owsianek wprost uwielbiam... owsiane ^^
    Podziel się ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie desery. Ja bym tu jeszcze tylko dodała jakieś orzechy. Lubię, jak coś chrupie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kikimora- użyłam klasycznie sojowego, ale mam w planie wypróbowanie owsianek na bazie innych mlek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja takze najczesciej uzywam sojowego ;)
    od jakiegos czasu chodzi za mna taka owsianka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, coś podobnego wczoraj zrobiłam, ale było to raczej spontaniczne zużycie owsianki która mi została z rana - w owsiance był też banan. Włożyłam do naczynka, pokroiłam na to truskawy, trochę podsypałam mąki, wymieszałam i choć się nie zapiekło na chrupiąco, to wyszło bardzo smaczne - Dla mnie :) Polałam jeszcze owsianą śmietaną i wiórami kokosa. Idealnie mi pasowało do kawy.

    OdpowiedzUsuń