A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

czwartek, 12 kwietnia 2012

Keks - esencja smaku

Wprost z wielkanocnego stołu uśmiecha się do Was niziutkie ciasto. Niepozorne, malutkie, ale po pierwszym kęsie chciałoby się sięgnąć po kolejny kawałek. Keks, zrobiony przeze mnie pierwszy raz, zaskoczył mnie swym smakiem i wyrafinowaniem. Jedyną rzeczą, którą bym poprawiała, to forma, której użyłam do jego wykonania. Ta ilość ciasta idealnie pasowałaby do krótkiej keksówki, a ja użyłam dłuższej, czego efektem jest niski wzrost ciasta.


Składniki:
2 szklanki mąki
100 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
1 szklanka gorącej herbaty (może być smakowa- u mnie pomarańczowa)
sok z jednej pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
50 g margaryny
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:
Zaparzamy herbatę i zalewamy nią suszone owoce. Zostawiamy je pod przykryciem na około 2 godziny. Miękką margarynę mieszamy z cukrem, powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ścieramy skórkę z pomarańczy, wyciskamy z niej sok i dodajemy obydwa elementy do ciasta. Na koniec wlewamy namoczone owoce wraz z pozostałością herbaty.  Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około godzinę.

4 komentarze: