A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

piątek, 29 czerwca 2012

Aksamitny krem czekoladowy

Zakochałam się w idei szybkiego przygotowywania zdrowych słodyczy. Szukam innych rozwiązań, staram się ograniczyć ilość cukru, ale uzyskać ukochany słodki smak. Dzięki temu postanowieniu wyszłam ze schematu pieczenia ciast :) Owszem, nadal je uwielbiam i wiem, że nic ich nie zastąpi, ale teraz odkryłam inną sferę deserów, co bardzo mnie cieszy :) Dziś przedstawiam Wam przepis na aksamitny krem czekoladowy. Oszalałam na jego punkcie! Musicie tego spróbować :)



Składniki:
1 kostka silken tofu (soft)
3 łyżeczki kakao
4 łyżeczki wódki wiśniowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka syropu z agawy 
wiórki kokosowe

Przepis:
Syrop z agawy dodajemy do wody i mieszamy. Silken tofu wrzucamy do miksera, dodajemy kakao, wódkę, cukier i rozcieńczony syrop. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Podajemy lekko schłodzony z dodatkiem wiórków kokosowych :)

5 komentarzy:

  1. Chciałabym spróbować silken tofu, ale musiałabym chyba kupić to cudo na allegro. Ciekawe, czy da się takie zrobić domowym sposobem?
    Cudny krem, wygląda jak budyń ^^
    Pozdrawiam Cię i wszystkich uczestników Roślinożernego Pikniku- duchem będę z Wami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Silken tofu ciężko uzyskać, ma faktycznie jedwabistą konsystencję i jest fantastyczne, jak nie mogę go nigdzie dostać, to blenduję z mlekiem sojowym miękkie tofu naturalne Solida (nie jest zbite) i jeśli zrobi się to dokładnie, to daje radę jako zastępnik ;)

      Usuń
  2. Intryguje mnie strasznie ten dodatek wódki w kremie...:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Za takie przepisy kocham Silken Tofu :D

    OdpowiedzUsuń