A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

sobota, 16 czerwca 2012

Kawa mrożona: classic & banana

Zrobiło się ciepło, burzowo, słonecznie, deszczowo... Temperatura wręcz zmusza nas do poszukiwania ochłody we wszelakich mrożonych produktach. Jako, że jestem smakoszem kawy mrożonej, wykorzystałam pogodę do otwarcia sezonu :) Kombinuję, miksuję, próbuję. Nie wszystko wychodzi smaczne (odradzam wersję z sorbetem arbuzowym !), jednak eksperymenty prowadzą czasem do zaskakujących wyników. Ponieważ nie mam miksera z funkcją kruszenia lodu, staram się to obejść, aby otrzymać moje ulubione frostito:) Bananowa wersja zdecydowanie je przypomina i podbiła moje podniebienie. Zapraszam Was na odrobinę chłodnej przyjemności!


Klasyczna mrożona
Składniki:
3/4 szklanki zimnej wody
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
4 kostki lodu
cynamon

Przepis:
Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę, zalewamy wodą, dodajemy mleko, miksujemy przez chwilkę (aż do powstania niskiej pianki) i wrzucamy kostki lodu. Wierzch posypujemy cynamonem i pijemy przez słomkę ;)


Bananowa mrożona (frostito)
Składniki:
1 duży mrożony banan (lub 1 i 1/2 małego ;))
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanka zimnej wody
3/4 szklanki mleka
cynamon

Przepis:
Do miksera wrzucamy zamrożonego wcześniej banana i wlewamy mleko. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do szklanki wsypujemy kawę, zalewamy wodą i wlewamy wszystko do miksera. Przez krótką chwilę miksujemy, przelewamy do wysokiej szklanki i posypujemy wierzch cynamonem. Najlepiej pić przez słomkę lub szamać łyżeczką :)

7 komentarzy:

  1. Mniam mniam same pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jaka szkoda, że nie mogę pić kawy, bo Twoje wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej klasycznej mrożonej kawy jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować ze zbożową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za kawą generalnie nie przepadam, pijam ją tylko do nauki ale taka wydaje się ciekawa i chętnie ją spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie upały tylko kawa mrożona, pijam codziennie

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawa wg Twojego przepisu na prawdę świetnie smakuje :). Oprócz kawy mrożonej uwielbiam też tradycyjne espresso. Podaję je zawsze w eleganckiej filiżance. Filiżanki do kawy https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki są wg mnie najlepszym sposobem na podanie tego napoju. Nie tylko podkreślają smak kawy ale też wyjątkowość każdej chwili spędzonej na jej degustacji.

    OdpowiedzUsuń