Klasyczna mrożona
Składniki:
3/4 szklanki zimnej wody
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
4 kostki lodu
cynamon
Przepis:
Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę, zalewamy wodą, dodajemy mleko, miksujemy przez chwilkę (aż do powstania niskiej pianki) i wrzucamy kostki lodu. Wierzch posypujemy cynamonem i pijemy przez słomkę ;)
Bananowa mrożona (frostito)
Składniki:
1 duży mrożony banan (lub 1 i 1/2 małego ;))
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanka zimnej wody
3/4 szklanki mleka
cynamon
Przepis:
Do miksera wrzucamy zamrożonego wcześniej banana i wlewamy mleko. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do szklanki wsypujemy kawę, zalewamy wodą i wlewamy wszystko do miksera. Przez krótką chwilę miksujemy, przelewamy do wysokiej szklanki i posypujemy wierzch cynamonem. Najlepiej pić przez słomkę lub szamać łyżeczką :)
Mniam mniam same pyszności ;)
OdpowiedzUsuńAch, jaka szkoda, że nie mogę pić kawy, bo Twoje wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne kawki
OdpowiedzUsuńTakiej klasycznej mrożonej kawy jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować ze zbożową :)
OdpowiedzUsuńZa kawą generalnie nie przepadam, pijam ją tylko do nauki ale taka wydaje się ciekawa i chętnie ją spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNa takie upały tylko kawa mrożona, pijam codziennie
OdpowiedzUsuńKawa wg Twojego przepisu na prawdę świetnie smakuje :). Oprócz kawy mrożonej uwielbiam też tradycyjne espresso. Podaję je zawsze w eleganckiej filiżance. Filiżanki do kawy https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki są wg mnie najlepszym sposobem na podanie tego napoju. Nie tylko podkreślają smak kawy ale też wyjątkowość każdej chwili spędzonej na jej degustacji.
OdpowiedzUsuń