A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

piątek, 22 czerwca 2012

Pikantne trójkąciki z tofu

Czasami mam straszny apetyt na coś słonego i pikantnego. Gdy nadchodzi czas "słonego", ciągnie mnie do wszystkim niezdrowych, słonych przekąsek, ale staram się z tym walczyć. Ciężko zastąpić ten smak czymś innym, dlatego zazwyczaj kończy się to pójściem do kuchni i kombinowaniem ;) Tym razem wykorzystałam tofu, które czekało w lodówce od dłuższego czasu. Proste kotleciki- trójkąciki idealnie nadają się do samodzielnego zajadania, zastosowania jako burgery lub podawania z dodatkami np. z ryżem. Ja zjadłam je jako burgery z dodatkiem świeżych warzyw :)


Składniki:
1 opakowanie naturalnego tofu
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki mąki
oregano
bazylia
ostra papryka
pieprz
sól

Przepis:
Tofu odsączamy i kroimy w kształt trójkątów (na grubość rozcinamy tofu na 3 płaty). Wysypujemy mąkę na talerz, dosypujemy do niej wszystkie przyprawy (nie żałujemy papryki ;)) i dokładnie mieszamy. Do małej miseczki wlewamy sos sojowy. Każdy trójkącik moczymy przez chwilę w sosie sojowym, następnie obtaczamy w mące z przyprawami. Smażymy na łyżeczce oleju do zrumienienia!

4 komentarze:

  1. wstyd się przyznać , ale jeszcze nigdy nie jadłam tofu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden wstyd ale warto tę zaległość nadrobić ;)

      Usuń
  2. Lubię takie klimaty :) Ma. zamiar przyrządzić coś podobnego, bo znalazłam świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam tofu już na wiele sposobów, ale o takim bym nie pomyślała! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń