A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

czwartek, 14 czerwca 2012

Czarny ryż w roli głównej

Leżał sobie i leżał, nikt nie miał na niego pomysłu. Kupiony ze względu na niespotykany wygląd i obiecywane wartości odżywcze. Myślał,że już nie nadejdzie jego chwila, że już na zawsze pozostanie na półce. Jednak pewnego dnia pojawiła się ręka. Chwyciła go mocno i pewnie zaniosła do kuchni. Niedbale rozerwała opakowanie i wsypała go do wody. I tu zaczęła się jego przygoda, której efekt możecie obejrzeć poniżej ;)


Składniki:
1/2 szklanki czarnego ryżu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki tahini
4 połówki suszonego pomidora
1 mała, czerwona cebula
1 łyżka kukurydzy
1 łyżka czerwonej fasoli
1 łyżka gotowanej marchewki
1 łyżka groszku
szczypta cynamonu
bazylia
pieprz
sól

Przepis:
Ryż wrzucamy do wody i gotujemy ok 15-20 minut. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie, gdzie zalewamy go 1/2 szklanki wody. Czekamy aż woda wyparuje, i wlewamy drugą, taką samą porcję wody. Gdy woda zacznie znikać, dodajemy pokrojoną cebulę i wlewamy 1/3 szklanki wody. Po odparowaniu większości płynów dodajemy koncentrat pomidorowy, tahini, przyprawy, pokrojone pomidory i pozostałe warzywa. Smażymy do momentu całkowitego wyparowania wody.

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) aż mi się ryżu zachciało!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam go, szkoda, że muszę go sprowadzać przez internet i jest tak horrendalnie drogi. Świetnie to wygląda!

    PS. Co polecasz do suplementacji B12? Mogłabyś mi polecić jakieś konkretne tabletki, suplementy w wersji płynnej? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne zdjęcie. Lubię czarny ryż, tylko przeraźliwie długo się gotuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kikimora- niestety ja nie skomplementuję B12, piję duże mleka sojowego o nie wzbogaconego i szczerze jakoś o tym nie myślę. Wyniki mam dobre, więc się nie martwię, ale swoją drogą muszę też się porozglądać :)

    OdpowiedzUsuń