A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

wtorek, 19 czerwca 2012

Kremowe lody czekoladowe

Już na kilku blogach zauważyłam zachwycające próby wykonania lodów na bazie mleka kokosowego. Postanowiłam sama popróbować swych sił i poświęciłam dzisiejszy dzień na eksperymenty. Efekt jest zadowalający, chociaż w dużej ilości lody są "ciężkie". Może to nawet dobrze, bo nie zjem ich całych za jednym razem ;) Moja kocica była bardzo zainteresowana tymi lodami, co można uznać za komplement ;)



Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
ok 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
2 łyżki syropu (ja dodałam amaretto, ale może być np. klonowy)
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki alkoholu

Przepis:
Mleko kokosowe zostawiamy na dłuższy czas w lodówce (moje siedziało tam 2 dni). Po otwarci powinno być konsystencji kremu lub lekko roztopionych lodów ;) Przekładamy je do miski i ubijamy mikserem przez około minutę. Cukier przepuszczamy przez młynek i razem z syropem dodajemy do mleka. Znów mikusjemy około minuty. Dodajemy kakao i alkohol, ponownie miksując. Gotową masę przekładamy do pudełka, posypujemy z wierzchu cukrem waniliowym i wkładamy do zamrażalnika na ok 2-3 godziny.

12 komentarzy:

  1. Ja też się skusiłam w ostatni weekend na te lody. Są rewelacyjne. Zmieniłam jednak jeden element. Zamiast kakao dodałam rozpuszczoną gorzką czekoladę. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleko kokosowe jest ciężkie, ale tak śmietanowo pyszne, że czasem zapominam o tym, e po spałaszowaniu połowy puszki będzie mnie bolał brzuch :D Muszę koniecznie takich lodów spróbować. Coraz bardziej zakochuję się w tych domowych, bo są tak pełne smaku, jak żadne inne jedzone przeze mnie w niewegańskich czasach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę że nie tylko kotek ma na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klawiatura zaśliniona! Lody wyglądają świetnie! :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotek wygląda na nieco przestraszonego :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Anita - to jest mina badacza ;P Nowe rzeczy są fascynujące, ale trochę straszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej :) jest napisane zeby mleko przelozyc do miski i ubic .nawet jesli mleko bedzie w lodowce gdzies tydzien to i tak cale nie bedzie takie jak z gory.zatem czy miksowac cale mleko czy tylko ta jakby twardsza czesc ?
    pozdrawiam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Masz rację, nie uściśliłam tego :) Miksujemy tylko tą twardą, białą część,która będzie ładnie zbita w jedną całość :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mi nie wyszlo :(:( mleko stalo w lodowce 2 dni kupilam to a-tip i nie chcialo mi sie ubic :( juz po raz ktorys je kupuje - raz trzymalam 3 tygodnie i tez sie nie ubilo :(:( zamiast tego wyszlo mleko z kakaem i cukrem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić budyń ;) Właśnie się zabieram za te lody, mam nadzieję, że mi pomogą na bolące gardło

      Usuń