Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
ok 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
2 łyżki syropu (ja dodałam amaretto, ale może być np. klonowy)
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki alkoholu
Przepis:
Mleko kokosowe zostawiamy na dłuższy czas w lodówce (moje siedziało tam 2 dni). Po otwarci powinno być konsystencji kremu lub lekko roztopionych lodów ;) Przekładamy je do miski i ubijamy mikserem przez około minutę. Cukier przepuszczamy przez młynek i razem z syropem dodajemy do mleka. Znów mikusjemy około minuty. Dodajemy kakao i alkohol, ponownie miksując. Gotową masę przekładamy do pudełka, posypujemy z wierzchu cukrem waniliowym i wkładamy do zamrażalnika na ok 2-3 godziny.
Ja też się skusiłam w ostatni weekend na te lody. Są rewelacyjne. Zmieniłam jednak jeden element. Zamiast kakao dodałam rozpuszczoną gorzką czekoladę. Pycha!
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe jest ciężkie, ale tak śmietanowo pyszne, że czasem zapominam o tym, e po spałaszowaniu połowy puszki będzie mnie bolał brzuch :D Muszę koniecznie takich lodów spróbować. Coraz bardziej zakochuję się w tych domowych, bo są tak pełne smaku, jak żadne inne jedzone przeze mnie w niewegańskich czasach :)
OdpowiedzUsuńWidzę że nie tylko kotek ma na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńOjej, mogą być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńKlawiatura zaśliniona! Lody wyglądają świetnie! :]
OdpowiedzUsuńWspaniałości!!!!
OdpowiedzUsuńKotek wygląda na nieco przestraszonego :p
OdpowiedzUsuńAnita - to jest mina badacza ;P Nowe rzeczy są fascynujące, ale trochę straszne ;)
OdpowiedzUsuńHej :) jest napisane zeby mleko przelozyc do miski i ubic .nawet jesli mleko bedzie w lodowce gdzies tydzien to i tak cale nie bedzie takie jak z gory.zatem czy miksowac cale mleko czy tylko ta jakby twardsza czesc ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :P
Masz rację, nie uściśliłam tego :) Miksujemy tylko tą twardą, białą część,która będzie ładnie zbita w jedną całość :)
OdpowiedzUsuńmi nie wyszlo :(:( mleko stalo w lodowce 2 dni kupilam to a-tip i nie chcialo mi sie ubic :( juz po raz ktorys je kupuje - raz trzymalam 3 tygodnie i tez sie nie ubilo :(:( zamiast tego wyszlo mleko z kakaem i cukrem :(
OdpowiedzUsuńMożna zrobić budyń ;) Właśnie się zabieram za te lody, mam nadzieję, że mi pomogą na bolące gardło
Usuńhãng eva
vé máy bay đi mỹ mùa nào rẻ nhất
hãng máy bay hàn quốc
phòng vé máy bay đi mỹ
Vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich