Tak jak obiecałam, dziś zabrałam się za zapiekankę :) Co prawda będąc na jednym z poznańskich rynków, natknęłam się na dynię i miałam chwilę zawahania, jednak udało mi się opanować i zostać przy planowanym obiedzie. Przepis jest całkiem prosty i przepyszny (liczę na to,że widać to mimo ciemnego zdjęcia), mam więc nadzieję,że Was zainteresuje :)
Składniki :
1 mała główka kalafiora
1 mała cebula
2 średnie ziemniaki
1/4 szklanki mleka sojowego
1 kostka marynowanego tofu
curry
czubryca zielona i czerwona
Przepis:
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Umyty kalafior dzielimy na małe cząstki, obrane ziemniaki kroimy na plastry o grubości ok 0,3mm, to samo robimy z cebulą. Rozdrobniony kalafior dzielimy na dwie równe porcję, jedną podsmażamy na patelni z czerwona czubryca, a drugą miksujemy na "miał" z mlekiem i curry. Podsmażanie radzę troszkę przedłużyć, bo w piekarniku kalafior nie dogotuje się tak, jak byśmy tego chcieli :) Teraz przejdźmy do ziemniaków. Obrane i pokrojone gotujemy aż do uzyskania"średniej miękkości" (nie wiem jak inaczej to określić :P). Ponieważ wszystko właściwie robi się samo i mamy trochę czasu, możemy pokroić tofu na malutkie kawałeczki, które zastosujemy, w tym przepisie, jako posypkę. Gdy wszystkie składniki są gotowe, zaczynamy tworzyć warstwy zapiekanki. Na sam spód kładziemy ziemniaki i cebulę, które doprawiamy zieloną czubrycą, następnie nakładamy masę kalafiorową. Kolejnym krokiem jest nałożenie podgotowanych cząstek kalafiora i posypanie ich tofu :)
Na tym praktycznie kończy się nasza praca :) Teraz pozostaje tylko nastawić piekarnik na 180 stopni i poczekać ok 30 min :)
Gwarantuje,że przepis Wam się spodoba :P
hãng hàng không eva air của nước nào
OdpowiedzUsuńđặt vé máy bay đi mỹ
hàng không hàn quốc
khuyến mãi vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada giá bao nhiêu
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich