A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

czwartek, 18 listopada 2010

Paprykowo- ziołowy serek z nerkowców :)

Wracając z Niedzieli Wegańskiej postanowiłam sobie w duchu,że zrobię ser z nerkowców. Trochę się z tym zanosiłam,ale nadszedł wreszcie ten dzień :)! Zastosowałam chyba najprostszą metodę i otrzymałam serek o konsystencji sklepowego "smarowidła kanapkowego".
Składniki:
1 i 1/2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
pieprz
sól
słodka papryka
przyprawa ziołowa
Przepis: 
Orzechy nerkowca należy namoczyć. Oryginalna wersja brzmi "przez całą noc", ja jednak wykonałam to ekspresowo - moczyłam je ok 3 godzin w ciągu dnia :). Zmiękczone nerkowce odsączamy i wrzucamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, wodę,przyprawy i miksujemy na gładką (oczywiście jak na orzechy przystało :P) masę. Jeżeli serek jest zbyt gęsty, można spokojnie dolać jeszcze odrobinę wody.

Przepis jest prosty,a serek który z niego wyszedł, wprost genialny (zjadłam z nim dziś już dwie kanapki :P), więc warto pomęczyć się chwilę z moczeniem orzechów :P

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, kupię sobie trochę orzechów i zrobię jutro albo w niedzielę i będę smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nigdy nie moczę nerkowców i też dobrze wychodzi:) smaczniej imho

    OdpowiedzUsuń
  3. A wydawało mi się,że to ja zaszalałam mocząc tylko 2 godziny :P Następny zrobię bez moczenia :) Dziękuję,za informację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny! Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja do orzechowych serków zawsze dodaję łyżkę płatków drożdżowych. Nadaje to im taką "serowatą" konsystencję, tak mi się wydaje... a może to sobie wmówiłam... (?) x)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przy okazji tworzenia następnego serka wypróbuję Twój sposób i chętnie sprawdzę serowatą konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moczone sa lepszeeeeeee. wiecej dobrego sie wchlania do organizmu dzieki nawodnieniu orzecha, a przy okazji litujesz sie nad blenderem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi pysznie. Ja tylko do miksowania dodałabym z łyżkę oliwy z oliwek.

    OdpowiedzUsuń